Monodiéták és az egyoldalú táplálkozás
Család-Barát Magazin, 2014 01.07
A múlt héten a Monodiéták témakörében a Család-Barát magazin vendége voltam. Monodiétáknak azokat a diétás megszorításokat értjük, amikor valaki napokon, rosszabb esetben heteken keresztül egyféle ételt, vagy élelmiszert fogyaszt. Az egyféle élelmiszer kiválasztásánál leggyakrabban a szőlőre, a rizsre, vagy a burgonyára esik a választás, így a szőlődiéta, a rizsdiéta, és a burgonyadiéta a legnépszerűbb közülük.
A dietetikus véleménye a monodiétákról:
Az egyféle étel, élelmiszer fogyasztására alapuló diéták nagyon hamar egyoldalú táplálkozáshoz vezetnek. Nincs olyan étel, élelmiszer, amely az összes létfontosságú makro, és mikrotápanyagunkat megfelelő mennyiségben tartalmazná, így hamar hiányállapotok léphetnek fel.
A lassú anyagcserét fenntartó táplálkozási hibák közül a monodiétákkal biztosan elkövetjük a következő hibákat:
- Nem elegendő mennyiségű energia bevitele
Ha az első egy-két napon eleget ettünk is, a harmadik, negyedik napon már biztosan nem kívánjuk ugyanazt az ételt, azaz egyre kevesebbet eszünk. A kevés energia bevitele bekapcsolja a túlélő programot. - Nem megfelelő tápanyagarány:
Az optimális szénhidrát, fehérje, zsírarány kötelezően borul a monodiéták alkalmazásakor. - Rendszertelenség:
Ha 3-4 nap után visszatérünk normál táplálkozási szokásainkhoz, és újra elkezdünk "normálisan" táplálkozni, a szervezet a lelassult anyagcsere következtében még többet fog raktározni.
A monodiéták helyett nem lehet eleget hangsúlyozni az Életmódváltás szerepét!
Héder Éva
Vezető dietetikus
Fat Free Fogyókúra Központ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése