2018. május 15., kedd

Mit jelent valójában az egészséges táplálkozás?

Az egészséges táplálkozás napjainkban központi téma. Olyan sok információ lelhető fel ezzel kapcsolatban, hogy azt gondolhatjuk, a lakosság legnagyobb része egészséges, ideális a súlya, kiegyensúlyozottan táplálkozik. A valóság azonban sajnos egyáltalán nem ezt a képet mutatja. Ebben a bejegyzésben megemlítünk néhány lehetséges okot, és megmutatjuk, hogyan is szólnak az orvos- és táplálkozástudomány által alátámasztott hivatalos egészséges táplálkozási ajánlások.

Mi az egészséges táplálkozás?

-          „Ha minimalizáljuk a szénhidrátot.”
-          „Ha minimalizáljuk a zsírt.”
-          „Ha nem viszünk be glutént a szervezetünkbe.”
-          „Ha elkerüljük a tehéntejet és a tejtermékeket.”
-          „Ha nem fogyasztunk semmilyen feldolgozott élelmiszert.”
-          „Ha kizárólag bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.”
-          „Ha nem fogyasztunk húst.”
-          „Ha egyáltalán nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket.”
-          „Ha nem eszünk este 6 után.”
-          „Ha étrendünkbe beépítjük a szuper-élelmiszereket, mint például a chia mag, avokádó vagy a goji bogyó.”

Manapság így hangzanak a fenti kérdésre adott leggyakoribb válaszok. Ugye mindannyian hallottuk már ezeket? Sajnos ezek az állítások valójában nem állják meg a helyüket, viszont nem kis zavart okoznak a fejekben.

Sokan szeretnének egészségesen táplálkozni, de önhibájukon kívül ez sokszor nem valósul meg, illetve tévesen hiszik azt, hogy ők egészségesen táplálkoznak. Az interneten rengeteg táplálkozással foglalkozó oldalt, cikket, blogot találunk, amelyek az esetek nagy többségében –sajnos - téves üzenetet közvetítenek.

Vendégeinknél is tapasztaljuk, hogy a fenti állítások legalább egyike biztos, hogy nagyon erősen közrejátszik táplálkozási szokásaik kialakításában. Így tudtukon kívül ahelyett, hogy a jó irányba mozdulna el táplálkozásuk, valójában csak rontanak a helyzeten.

Hazai helyzet - a rideg valóság
Az egészséges táplálkozás szinte mindenhol téma, nagyon sokan foglalkoznak vele, sokakat érdekel. Ebből kifolyólag azt várhatnánk, hogy a népesség nagy része kiegyensúlyozottan táplálkozik. Sajnos hazánkban egyáltalán nem ez a helyzet, sőt...
Egy hazai reprezentatív felmérés alapján:
  • Túl sok zsírt fogyasztunk, ezen belül is a telített zsírsavak vannak túlsúlyban.
  • Fehérjebevitelünk nagyjából megfelel az ajánlásnak, de nagyon nagy része származik állati eredetű élelmiszerekből.
  • Túl KEVÉS szénhidrátot fogyasztunk. A hivatalos ajánlás szerint a napi energia bevitelünk 55-60%-ának szénhidrátokból kellene származnia. Ehhez képest nálunk 47% ez az érték. (Ha az alacsony szénhidrát bevitelt vennénk az egészséges táplálkozás és a fogyókúra első számú alapszabályának, akkor hogy lehetséges az, hogy a magyar felnőtt lakosság 60%-a mégis túlsúlyos vagy elhízott ilyen alacsony szénhidrátbevitel mellett?)
  • Túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk, amelynek nagy részét a cukrozott üdítőitalok adják. Második helyen a zöldség- és gyümölcskonzervek, befőttek állnak, a dobogó harmadik fokát pedig az édességek foglalják el. Ez tovább ront azon a tényen, hogy nem elegendő a szénhidrát bevitelünk, hiszen ennek az alacsony értéknek is túl nagy hányadát adja a hozzáadott cukor.
  • Túl alacsony az élelmi rost bevitelünk, amiből az következik, hogy kevés teljes kiőrlésű pékárut, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.
  • Az előzőekből kifolyólag talán nem meglepő, hogy a lakosság nem elhanyagolható hányada a vitaminok nagy részéből nem fogyaszt elegendő mennyiséget. D-vitamin bevitelünk kritikusan alacsony.
  • Só bevitelünk 2-3-szorosa az ajánlott mennyiségnek, ami megnöveli a magas vérnyomás és egyéb szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Kalcium bevitelünk nagyon alacsony, pedig a kalcium többek között csontjaink egészsége szempontjából is elengedhetetlen.
  • Ami meglepő lehet, hogy magnézium bevitelünk bőven meghaladja a hivatalos ajánlást. Ráadásul táplálék-kiegészítők nélkül számítva! Mégis, az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítők a magnézium tartalmú készítmények.
  • A vasbevitel nők esetében nem elegendő.
Folytathatnánk még a sort, a magyar lakosság rossz táplálkozási szokásaival sajnos oldalakat lehetne megtölteni. Mi ezt most nem tesszük meg, akit mélyebben érdekel, az alábbi linken találja meg a felmérés eredményeit: https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/
De mit tegyen az, aki szeretne egészségesebben élni? Segít az OKOSTÁNYÉR®!


Az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által 2016-ban kiadott hivatalos magyar táplálkozási ajánlás.

Közérthetően, egyszerűen fogalmazza meg, hogy mi kerüljön egy nap a tányérunkra, és az adott élelmiszerből nagyjából mennyit együnk. Először csak a felnőtteknek szóltak ezek az ajánlások, de mára már a 6-17 éves gyermekek számára is elkészültek a táplálkozással kapcsolatos instrukciók.
Mivel segít nekünk az OKOSTÁNYÉR®?
  • Egy szemléletes, tányért idéző kördiagramon mutatja be, hogy egy nap milyen arányban kellene fogyasztanunk zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, húsokat, halakat, tojást, tejet, tejtermékeket. Ezen kívül kitér a folyadék-, só-, zsiradék- és cukor ajánlott napi mennyiségére is.
  • Javaslatot tesz arra, hogy az egyes élelmiszerekből (pl. tejtermékek) hány adagot kellene fogyasztanunk egy nap, illetve abban is segít, hogy egy adag milyen mennyiségnek felel meg.
  • Az OKOSTÁNYÉR® fejlesztői a mozgásra is gondoltak. Felnőtteknek napi minimum 10 perc, heti minimum 2,5 óra mérsékelt intenzitású aktivitás javasolt.
  • Ezeken kívül érdekes információkat nyújt és praktikus tanácsokkal lát el bennünket, mint pl.:
    • Energiaszükséglet kiszámítása
    • Vásárlási tanácsok
    • Recept- és menüjavaslatok napi 5 étkezésre
Látogass el az OKOSTÁNYÉR® oldalára! Szerintünk tényleg szuper, megéri kipróbálni az ott megfogalmazott tanácsokat. Étkezz az OKOSTÁNYÉR® szerint 2-3 hétig, és figyeld meg a változásokat! A jó közérzeten és a kiegyensúlyozottságon kívül elképzelhető, hogy néhány kiló lesz a jutalmad – ezúttal mínuszban :)

Ha valamilyen kérdésed felmerül, keress minket bizalommal! A Fat Free Testsúlycsökkentő központ dietetikusai
Ha tetszett a bejegyzés, lájkold és oszd meg facebook-on, vagy küldd el ismerőseidnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése