2014. március 17., hétfő

Agyban dől el a fogyókúra?

Miről tehet a testünk túlélő rendszere?


Sokszor halljuk/mondjuk életünk bizonyos területeivel kapcsolatban - vagy azért mert valamit sikerül elérni, vagy azért, mert valamit nem sikerül -, hogy, "Na igen, ez elsősorban agyban dől el."




De vajon a fogyókúra, a sikeres fogyás is azon múlik, hogy hogyan gondolkozunk, és hogy vajon sikerül-e átkapcsolni a fejünkben bizonyos kapcsolókat?

A válasz sokszor nem egyértelmű.

Tehát, nézzük: agyban dől el?


Ha magát a nagy Elhatározást nézzük, akkor mindenképp. Mint ahogy minden nagy változáshoz, a fogyókúrához is az elhatározás az első lépés.

Csak nem mindegy, hogy mit határozol el!


  • Ha például azt határozod el, hogy holnaptól szigorú diétába kezdesz, és ha törik ha szakad, betartod, akkor valószínűleg fogsz veszíteni néhány kilót - de sajnos, ha már annyira le van lassulva az anyagcseréd, az sem biztos - de ahogy abbahagyod a drasztikus odafigyelést, nagy valószínűséggel vissza fogsz hízni, akár többet is, mint amennyit elveszítettél. Mert hiába az AGYAD vezérli a testi funkcióidat, a TESTED mégiscsak egy túlélő rendszer, aki az energiahiányra fokozott zsírraktározással fog reagálni. 
  • Ha pedig azt határozod el, hogy megérted a tested működését, akkor azt fogod megtapasztalni, hogy AGYAD és TESTED csodálatos harmóniában kezd együttműködni. Az így elért fogyás az, ami megtartható.


Az elhatározáson túl a vágyott célt elérni, azaz a CSELEKEDETET végrehajtani - valóban agyban dől el. Agyban dől el, hogy végigvisszük, vagy feladjuk. Agyban dől el, hogy egy fárasztó munkanap után az esti vacsoránál is tudunk-e ragaszkodni a vágyott célhoz, vagy hogy egy esős napon is felhúzzuk-e az edzőcipőt.



Az viszont nem agyban dől el, ha egy sikeresnek ítélt fogyás után legnagyobb jószándékunk ellenére visszahízunk. Ott TESTÜNK túlélő rendszere vette át az irányítást. 

Amíg életben vagyunk, AGYUNK a TESTÜNKKEL szoros harmóniában működik. A tartós fogyáshoz meg kell tanulnunk, hogy melyik területen az agyunk, és melyik területen a testünk az úr.

Ahol a test az úr


Gond az, hogy manapság az iskolákban nagyon kevés szó esik a valódi egészségnevelésről. Senki nem tanítja meg nekünk, hogy az egészséges táplálék az az üzemanyag, amellyel testünk tökéletesen működve teljesíti be életfeladatát.
Az emberek többsége ennek köszönhetően sajnos még alapszinten sem ismeri a teste működését, így még jobban ki van téve a meggyőző, de többnyire tudománytalan információözönnek. 

Azt gondolom, azt is hibás lenne gondolni, hogy csak pusztán attól, hogy mindennap elképzeljük magunkat vékonyan, de semmit nem teszünk, vagy olyan módszert választunk, amely csak mozgósítja testünk túlélő rendszerét - le lehetne fogyni. 
Viszont a mentális erő, és a hit, hogy sikerülni fog elképesztő módon megtámogathatja egy intelligens módszer eredményességét.

Egy Olvasónk kedves leveléből idéznék zárszónak:


"Egy biztos azt már tudom, hogy minden agyban dőlik el először és a vágyott célt csak utána tehetjük hatásossá vagy elérhetővé a cselekedeteinkkel. Az iskolákban a sok blabla évszám helyett inkább az egészségmegőrzésre és testünk nem csak külső, de belső szépségére is nagy hangsúlyt kellene fordítaniuk! De ha egyszer nem tanítják, nem tudhatjuk!
Most én már eldöntöttem és most is míg írok neked egy nagy adag jégsalátát eszek szőlő mag olajjal és friss citrommal leöntve. Én már eldöntöttem (agyban is), hogy egészségesen akarok élni, és a sok rossz reklámot úgy fogom fel, hogy (el akarnak tenni mennél hamarabb láb alól, de előbb belőlem IS meg akarnak gazdagodni) Jó úton haladnak mert irtó finomak a íz fokozott műkaják) :) Nem tudom, hogy segített-e valamit, amit írtam de csak gépeltem mint egy robot. Én is örülök, hogy ki írhattam magamból, amit gondolok! :)"



Héder Éva
vezető dietetikus
Fat Free Fogyókúra Központ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése