2014. március 30., vasárnap

Mindent megteszek a fogyásomért

Nem eszem fehérlisztet - recept a fogyáshoz?


"Én mindent megteszek a fogyásomért. Nem eszem fehér fehér lisztből készült termékeket, a húsok közül csak halat és csirkemellet eszem (fűszerek, és zsiradék nélkül) nem eszem, csak diabetikus termékeket, és egy nap maximum 1000 kalóriát viszek be. A problémát az okozza, hogy itt vidéken kevés olyan termék kapható, amelyek nekem is megfelelnk, és még az is, hogy nincs konditerem."

Nem eszem fehérlisztet


Kevesen tudják, hogy önmagában az, hogy finomított ("fehér") lisztet nem eszik valaki, nem sok vizet zavar a fogyókúrában. A finomított liszt attól különbözik a teljes kiőrlésű változattól, hogy a teljes kiőrlésű lisztbe - bármilyen gabonaféléből készül - a korpa is belekerül: a héj, és a héj alatt lévő fontos aleuronréteg is. Emiatt a teljes kiőrlésű liszteknek - legyen az teljes kiőrlésű búza, rozs, vagy bármilyen liszt - a rosttartalma magasabb, mint a finomított liszteknek. A magasabb rosttartalmú lisztekből készült péktermékek szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, így tovább okoz jóllakottságérzetet, mint a fehér kenyér, vagy a zsemle. 



A finomított lisztekben egységnyi mennyiségben - mondjuk 100 grammban - körülbelül ugyanannyi kalória van, mint teljes kiőrlésű változatukban. Nem kalóriát spórolunk meg tehát, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket fogyasztunk, hanem a több rost bevitele végett a vércukorszintünk lassabban fog emelkedni.



Tehát, sajnos az a rossz hír: önmagában az, hogy valaki nem eszik fehér zsemlét, vagy kiflit, nem fog hosszú távon fogyással járni.

Szénhidrát-rémhír


Rengeteg a tévhit akörül is, hogy a diabetikus termékeknek van-e szerepük a fogyásban. Minden fogyókúrás módszer így kezdi: ha fogyni akarsz, egyél kevesebb szénhidrátot. Ennek következtében túlsúlyos nők tucatjai kezdenek el kevés szénhidrátot enni, csökkentett szénhidráttartalmú termékeket választani. A szénhidrát pedig a legfontosabb energiaforrása az emberi szervezetnek: minden testi sejtünk szénhidrátból nyeri az energiát a nyugalmi anyagcsere fenntartásához. Ha pont a szénhidrátot csökkentjük, akkor hamarosan az összes testi sejtünk éhezni kezd: és ugyanúgy takaréklángra kapcsol a szervezet, mint a koplalás esetén.

Nyugodt szívvel jelenthetem ki: a túlsúlyos emberek nagy részénél nem az a hiba, hogy sok szénhidrátot eszik, így nekik semmi szükségük nincsen a diabetikus termékekre. A diabetikus termékeknek a cukorbetegek diétájában van egyedül szerepe.

Koplalás


Köszönhetően a havi ingyenes megvilágosító előadásainknak, rendszeres hírleveleinknek, valamint youtube-videóinknak, egyre több vendég érkezik meglepő alaptudással az anyagcserét hosszútávon lelassító négy fő táplálkozási hiba ismeretével. Különösen az első számú hiba, azaz a

A nem megfelelő mennyiségű energia bevitele marad meg mindenkiben elsőre. Sok ügyféllel találkozom, akik már eleve úgy érkeznek: 




- én biztosan keveset eszem, és az a baj, mióta hallgattam egy videódat a neten, azóta tudom...

Persze emellett ilyen ügyféllel is találkozom sokat: 

- én biztosan nem eszem keveset, én inkább a sokat eszem csoportba tartozom.

Sok ügyfélnek lesz igaza ebben a kérdésben a Táplálkozási napló elemzésen, azonban annál nagyobb a meglepetés, amikor ennek az ellenkezője derül ki, azaz az az ügyfél, aki eddig azt gondolta keveset eszik, kiderül, hogy sokat, az pedig, aki azt hitte magáról, hogy egyfolytában eszik, az maximum 1300 kalóriát visz be egy átlag napon.

Az egyik legfontosabb táplálkozási hiba: 


A nem megfelelő mennyiségű energia bevitele


Azon belül is a túl sok, és a túl kevés energia bevitele is gond. A túl kevés energia bevitele a szervezet létfontosságú életfunkcióihoz szükséges energiabevitel környékén, vagy az alatt kezdődik. 

Az, hogy mennyi energiára van szükséged a létfontosságú életfunkcióid működtetéséhez, az alapvetően függ az életkorodtól, a nemedtől, és a súlyodtól. Ezt hívjuk alapanyagcserének.

Az 1000 kcal környéki energiabevitel még egy sovány nőnek is kevés, nemhogy egy túlsúlyos hölgynek. 
Ilyen alacsony energiabevitel esetén a szervezet takaréklángra kapcsol, és a túlélés érdekében fokozott zsírraktárzásra kapcsol. Egy idő után, minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé fogunk fogyni. 
(lásd korábbi blogbejegyzésem: Az is baj, ha keveset eszel?)

Konditerem nélkül


Ahhoz, hogy fogyjunk, olyan mozgásformát kell végeznünk, ami könnyű, alacsony intenzitású terhelést jelent a szervezetünknek. 
Semmi szükségünk nincsen tehát konditeremre: a legjobb zsírégető mozgás a könnyű tempójú gyaloglás, vagy biciklizés egy parkban. Súlyzókra, gépekre nincs szükségünk a fogyáshoz. A csoportos tornák, eszközös edzések szórakoztatóak tudnak lenni, és ha hozzáértő edző vezeti, akkor kiválóan segíthetik a fogyást. De enélkül is megy!




Remélem hogy ezen olvasói levélre való válaszaimmal sikerült néhány alapvető tévhitet eloszlatni az egészséges, hosszútávú fogyáshoz vezető úton. 

Sok sikert kívánok a fogyáshoz!

Héder Éva
dietetikus, fogyókúra szakértő
Fat Free Fogyókúra Központ




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése