2014. április 6., vasárnap

Több, mint 2000 válasz! - Fat Free Fogyókúrás kérdőív 2014

Mennyit fogytunk, és mennyit híztunk vissza?


Mindenekelőtt köszönjük, hogy ennyien tiszteltetek meg a Fogyókúrás Kérdőívünket, és segítetettétek ezen keresztül is munkánkat.
A válaszokat folyamatosan értékeljük ki. A válaszok nagyon tanulságosak, átfogó képet adnak a mai túlsúlyos lakosság állapotáról, sikeres, és sikertelen fogyókúrás kísérletekről.




Mikor fogyókúráztál utoljára?


A fogynivágyók kevesebb mint a fele, összesen 867 fő próbálkozott egy évnél régebben fogyókúrával, míg negyed éven belül a válaszadók körülbelül egyharmada fogott bele valamilyen fogyókúrás módszerbe, összesen 637 fő. Mégegyszer ugyanennyien vannak, akik egy éven belül fogtak neki a fogyásnak (fél éven belül: 265 fő, egy éven belül pedig 305 fő). 




A válaszokból egyértelműen kiviláglik, hogy a fogyás, és a sikeres fogyókúra kérdése abszolút napi aktualitás olvasóink között. Nyilván sok fogynivágyó keresi a végső megoldást.


Mennyit sikerült fogynod?


Még érdekesebb kérdés, hogy azon fogynivágyók közül, akik az elmúlt időszakban próbálkoztak fogyókúrával, mennyit sikerült fogyniuk.


A válaszokból látszik, hogy a legtöbbeteknek az 1-5 kg közötti fogyás a legmegvalósíthatóbb, ennél többet nagyságrendileg kevesebbeteknek sikerült fogynia a különböző fogyókúrás módszerekkel. Körülbelül 50 fogynivágyónak sikerült 25 kg fölött fogynia az elmúlt időszakban, ami nagyon szép eredménynek számít. Nagyon szépen kijön, hogy minél nagyobb fogyásra van szükség, annál kevesebbeteknek sikerül elérnie.
Ennek oka lehet az is, hogy - míg 1-5 kg-t, amennyiben még nincsen valakinek nagyon lelassulva az anyagcseréje, pár hét alatt le lehet adni - addig egy 10-15 kg-s fogyáshoz már legalább negyed év, ennél nagyobb fogyáshoz viszont már akár egy év, vagy annál több idő is szükséges lehet. Persze természetesen, mint ahogy korábbi blogbejegyzéseimben is írtam, ha valakinek már lelassult az anyagcseréje, és már aktiválódott a biológiai túlélő program - sajnos gyakran pont rosszul megválasztott fogyókúrás módszerek eredményeként, akkor még az 1-5 kg fogyást is nehéz, vagy akár lehetetlen elérni. 


Történt-e visszahízás?


Sajnos az összes olyan fogyókúrás módszer, amelyik után a visszahízás fél év - egy éven belül bekövetkezik, nagy eséllyel látszatfogyás volt.
A látszatfogyás során a szervezet nem a zsírraktáraiból veszíti a kilókat, hanem az értékes izomtömegből, és a biológiai túlélő program következtében a szervezet takaréklángra kapcsol, mi pedig egy éven belül visszahízzuk a leadott kilókat, sőt gyakran többet is. A biológiai túlélő programunk következtében a szervezet fokozott zsírraktározásra kapcsol - hiába eszünk keveset, abból is több zsírt raktároz - azaz a levegőtől is hízni kezdünk. Ez az úgynevezett jojó-effektus.
Látszatfogyást leggyakrabban az energiahiányos, vagy tápanyaghiányos fogyókúrák okoznak, ez utóbbiak közül a leggyakoribbak a szénhidrát csökkentésére, vagy megvonására alapozó módszerek.



Mint látjuk, 1721 esetben történt a kétezer kitöltő esetén visszahízás, és összesen 353 fogynivágyónak sikerült megtartani a leadott súlyt. 
Sajnos, mivel a fogyókúrára épülő iparág az elmúlt évtizedekben hatalmasra duzzadt, rengeteg a tudománytalan fogyókúrás módszer, energiahiányra, tápanyag-, és szénhidráthiányra, fogyókúrás porokra, készítményekre építő profitorientált módszer, aminek köszönhetően fogynivágyók ezrei jojóznak évente, vergődve a fogyás/visszahízás ördögi körében.

Valódi fogyást akkor sikerül elérnünk, ha legalább egy, de inkább három éven túl is sikerül tartani az elért súlyt. A valódi fogyással leadott kilók a zsírraktárakból származnak. Ahhoz, hogy valódi fogyást érjünk el, fel kell gyorsítani az anyagcserénket, és ki kell kapcsolni a biológiai túlélő programunkat. Ezt pedig csak elegendő mennyiségű, és minőségű tápanyagbevitellel tudjuk elérni.


Mennyit híztál vissza?




Szerencsés esetben a látszatfogyással járó fogyókúrák után fél év, egy éven belül "csak" annyit hízunk vissza, amennyit leadtunk, sokszor azonban, és általában akkor, ha már sokszor sanyargattuk a szervezetünket "fogyó-kúrákkal" még többet is hízhatunk vissza, a többlet zsírraktározás következtében. Azaz a sok fogyókúra után könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem eszünk sokat, odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mégis visszahízunk. 

Az elhízás legjobb módja a fogyókúra: a nem megfelelően megválasztott fogyókúra.

Következő heti blogbejegyzésünkben már azt is vizsgálni fogjuk, hogy ki milyen fogyókúrás módszert próbált ki az elmúlt időszakban, és milyen eredménnyel. A további adatfeldolgozásig kis türelmeteket kérjük!

Addig is, ha olyan fogyást szeretnél elérni, amikor biztosan nem hízol vissza, akkor gyere el ingyenes konzultációnkra a Fat Free Fogyókúra Központba! (Időpontegyeztetéshez hívd  06/30-599-0631-es telefonszámot!)

Várunk szeretettel!

Héder Éva
vezető dietetikus
Fat Free Fogyókúra Központ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése