2014. április 14., hétfő

A fogynivágyók réme, a jojó

Sikeres-e egy fogyókúra, ha egy éven belül visszahízunk?


Sokszor mondjuk ki, hogy egy fogyókúra sikeres volt, akkor is, hogy ha abbahagyjuk, visszahízzuk a leadott kilókat.
Egy fogyókúra program sikeressége nem azon múlik, hogy hány kilót adunk le x idő alatt, hanem azon, hogy meg is tudjuk-e tartani. 

Néhány hete zártuk nagy 2014-s fogyókúrás kérdőívünket, ahol többek között arra is kerestük a választ, hogy ki mennyi "sikeres" fogyókúrát tudhat maga mögött. 

Összehasonlítottuk a különböző módszerek eredményességét a válaszaitok alapján. Tanulságos a helyzet :)

Nézzük!

A koplalás és a visszahízás esete


Mint látjátok, koplalás után szinte lehetetlen megtartani a leadott súlyt. Ennek oka, hogy alacsony energiabevitel mellett, azaz a létfpntosságú életfunkciók energiaigénye (alapanyagcsere) alatti táplálkozás igen rövid időn belül lelassítja az anyagcserét, és bekapcsol a fokozott zsírraktározás. 



Azaz, ha a koplalás után csak a normál hétköznapi táplálkozásunkhoz is térünk vissza, a fokozott zsírraktározás miatt mindent visszahízunk.

Magazinok által hirdetett csodadiéták és a visszahízás esete



Nem sokkal jobb a helyzet a női magazinok címlapján, illetve könyvek formájában megjelenő gyors fogyást ígérő diétákkal sem. A legtöbb ilyen - forradalmian új - táplálkozási rendszer, vagy néhány hétig alkalmazandó csodadiéta energia, vagy tápanyagmegvonásra épít, vagy komplett élelmiszercsoportok kihagyását javasolja, korosztálytól, nemtől, súlyfelesleg mértékétől függetlenül. 


Az ilyen étrendek legnagyobb hibája, hogy nem személyreszabottak, nem a meglévő táplálkozási hibák kijavítására irányulnak, figyelmen kívül hagyják, hogy a túlsúlyos embernek már valószínűleg alapból le van lassulva az anyagcseréje. Így ezekkel a diétákkal kizárólag látszatfogyást érhetünk el, azaz ha fogyunk is, nem zsírból fogunk. A lassú anyagcsere másik vezető tünete ugyanis a meglévő zsírraktárak védelme. A látszatfogyással leadott kilók azonnal visszajönnek a koplalás után.

A fogyókúrás gyógyszerek és a visszahízás esete



A gyógyszerek által elérhető fogyás sem maradhat tartós. A fogyasztó gyógyszerek csökkenthetik az étvágyat, aminek következtében persze, hogy jobban bírod a kevesebb energia bevitelét, de ha minden azzal jár, hogy sokkal kevesebbet eszel, ne adj isten kevesebbet, mint amennyi a tényleges energiaszükségleted lenne, akkor ugyanúgy jársz, mintha gyógyszer nélkül koplalnál. (lásd följebb)


A gyógyszerek egy másik csoportja pedig gátolja a zsírfelszívódást az emésztőrendszerből. Sokszor azonban nem a sok zsír bevitele okoz elhízást,  és mégcsak nem is a túltáplálkozás. Mint ahogy már többször jeleztem, néha pont a túl kevés energiabevitele, és a szénhidrátszegény étrend eredményezi a plusz kilókat.

Az akupunktúra és a visszahízás esete


Az akupunktúra több ezer éves kínai gyógymód, az akupresszúrás pontok ingerlésével a szervezet gyógyító mechanizmusai aktiválhatók, így soha nem magával az akupunktúrával van gond. A legnagyobb problémát az okozza, az akupunktúrát alkalmazó szakemberek 600 kalóriás, vagy más szempontokra épülő, de mindenképpen "koplalásgyanús" étrendet adnak mellé, mivel a tűk hatására csökken az étvágy.


Pont ez a baj: a tűk hatására jól bírjuk az éhezést, de sajnos a végeredmény itt is ugyanaz: az éhezés hatására lassul az anyagcsere, bekapcsol a meglévő zsírraktárak védelme, mi pedig ha fogyunk, nem zsírból fogyunk. Így rögtön a kezelések után visszahízzuk a leadott kilókat.

Tehát egyik módszer sem alkalmas a hosszú távú fogyásra. 
Következő blogbejegyzésünkben további izgalmas következtetéseket fogunk 2000 fős kutatásunkból levonni. 

A tanulság


Addig is viszont álljon itt a tanulság:

Hosszú távon eredményes, visszahízás mentes fogyást csak életmódváltással lehet elérni. Először is fel kell ismernünk azokat a táplálkozási hibáidat, amelyek a lassú anyagcserét okozták, és személyre szabott étrenddel kell kijavítanunk azokat. (lásd korábbi blogbejegyzésem: Miért fontos a személyre szabott étrend?)

Ha azonnal szeretnél életmódot váltani, akkor vegyél részt ingyenes konzultációnkon! (Időpont-egyeztetéshez hívd a 06/30-599-06-31-es telefonszámot!)

Szeretettel várunk,

Héder Éva
vezető dietetikus
Fat Free Fogyókúra Központ










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése