2018. november 21., szerda

Fat Free a kulisszák mögött

Ha kíváncsi vagy, mi történik az irodánkban, hogyan dolgozunk, miképpen történik a tanácsadás és az egyéni étrendek tervezése, akkor olvass tovább! Most betekintést nyerhetsz a munkánkba, így ha csak az ismeretlenség tartott vissza attól, hogy megkeress minket, akkor ezt a kifogást is elfelejtheted 😉


A konzultáció


  • Természetesen először felvesszük az alapadatokat, majd utána részletesen átbeszéljük az egészségügyi hátteret (vérvételi eredmény, orvosi lelet stb). Itt fény derül minden olyan egészségügyi problémára, amelyekre esetleg oda kell figyelnünk a tanácsadás és az étrend tervezése során, vagy amelyek befolyásolhatják a fogyás ütemét (pl. magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy-alulműködés, stb.).
  • A második lépés az, hogy megkérjük vendégünket, meséljen kicsit a súlytörténetéről. Mikor, hogyan változott a súlya? Tudja-e kötni valamihez a súly gyarapodását? Próbálkozott-e klasszikus fogyókúrákkal, és ha igen, akkor ezek milyen eredményt hoztak? Itt szoktunk beszélgetni a sportolási szokásokról is. Megkérdezzük, hogy van-e rendszeres sporttevékenység, és ha igen, akkor ez milyen típusú, intenzitású, időtartamú, stb.
  • Ezután áttérünk a célkitűzésekre. Egyrészt fontos az is, hogy a kliens hány kilóval érezné jól magát a bőrében, de azért a csontozatvastagság figyelembe vételével mi is kiszámoljuk az ideális testsúlyt. Végül kitűzünk egy olyan reális célt, amivel a vendég is azonosulni tud.
Mérőműszereink
  • A következő percekben méréseket végzünk: testtömeg, testzsír-százalék, vázizom-százalék, viscerális (belső szervek körül található) zsír mennyisége, derék- és csípőkörfogat mérése. Ezután megbeszéljük, hogy mi mit jelent, mennyi lenne az ideális testzsír- és vázizom-százalék, stb.
  • Az elméleti rész lényege, hogy a vendég megértse, hogyan juthat el a kitűzött célig. Átvesszük az egészséges táplálkozás alapjait, a fő táplálkozási hibákat, kiszámoljuk a napi energiaszükségletet. Ennél a résznél sokszor megdöbbennek vendégeink, hiszen itt szembesülnek azzal, hogy mi teljesen mást képviselünk, mint a legtöbb mai divatos táplálkozási irányzat. 
  • A konzultáció utolsó része a táplálkozási napló elemzése, ami alapján pontosan látjuk, hogy mi a gond a jelenlegi táplálkozással, mely táplálkozási hibák állhatnak a hízás hátterében vagy a fogyás akadályában. Ehhez a vendégünknek előzetesen három napon keresztül kell feljegyeznie, hogy mikor mit és mennyit eszik. Sokszor már ez is tanulságos lehet, hiszen ha őszinték vagyunk magunkhoz, és mindent leírunk, akkor könnyedén kiderül számunkra is, ha esetleg túl sokat vagy túl keveset, esetleg túl gyakran vagy túl ritkán eszünk. A napló alapján megfogalmazzuk azokat a tanácsokat, gyakorlati tippeket, amelyek megfogadásával már egészségesebbé tehető a táplálkozás, beindítható a fogyás.
  • A 90 perces konzultáció után a kliens eldöntheti, hogy egyedül indul-e el az életmódváltás útján, vagy inkább segítséget kér tőlünk. Ha előbbit választja, akkor jóval nehezebb dolga lesz, mivel tápanyagtáblázatokkal, élelmiszercímkékkel, számológéppel és sok-sok türelemmel kell bírnia, hogy megtervezze a táplálkozását. Ha viszont ránk bízza az étrendtervezést, akkor órákat spórolhat meg hetente, és az ő dolga már csak az lesz, hogy az előírt mennyiségeket kimérje, előkészítse és megegye.

Étrendtervezés


Az étrendjeink teljesen személyre szabottak, egyediek, így sosem készül el két ugyanolyan étrend, mindenkinek külön-külön készítjük. A vendégeknek még az étrendtervezés előtt ki kell tölteniük egy kérdőívet, ami alapján feltérképezzük az ízlésüket (ebben még a napló és a személyes beszélgetés is segít nekünk). Ez azért fontos, mert semmi olyasmit nem írunk bele az étrendbe, amit a vendég nem szeret, viszont a kedvenceit mindig igyekszünk becsempészni az elfogyasztandó ételek közé.

Részlet kérdőívünkből

Ha szabad kezet kapunk, étrendjeink igen változatosak tudnak lenni. A menüsorban megjelenhetnek a hagyományosan, magyarosan elkészített ételek is, de ha valaki inkább a „reform” vonalat követné, akkor annak is eleget tudunk tenni.

A válaszok beérkezése után kezdjük el az étrendtervezést, amihez egy dietetikai szoftvert használunk. Ez nagyban megkönnyíti ugyan a munkát, de azért ne úgy képzeld el, hogy kiadjuk a parancsot, hogy pl. 1800 kcal-ra tervezzen étrendet, kettőt kattintunk és kész is. 

A dietetikai szoftver tervező felülete

Eleve a program sokszor olyan élelmiszereket, ételeket válogat össze, amik együtt emberi fogyasztásra alkalmatlanok 😃 Ilyenkor kell valami ehető alternatívát találnunk. 

Aztán amellett, hogy figyelünk arra, hogy az ételek finomak is legyenek, a fogyás és az egészséges táplálkozás szempontjából nagyon fontos, hogy a tápanyagarányok (szénhidrát, fehérje, zsír) stimmeljenek, valamint, hogy meglegyen a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitel is. 

Pluszban igyekszünk nem túl bonyolult étrendeket összeállítani, hiszen manapság az időhatékonyság is nagyon fontos szempont. Szinte minden kliensünk kéri, hogy minél egyszerűbb és gyorsan elkészíthető ételekkel tervezzünk. 

A mi étrendjeink tökéletesek, ami azt jelenti, hogy a tökéletes mennyiséggel, tápanyagarányokkal, vitamin- és ásványi anyag mennyiségekkel tervezzük meg őket. Ehhez folyamatosan javítjuk az egyes élelmiszerek mennyiségét (pl. 35g csirkemell sonkát átállítjuk 30 g-ra, ha kell, és ugyanígy minden más élelmiszerrel), egy szóval: grammozgatunk. Valahonnan elveszünk pár grammot, míg máshoz hozzáadunk, és ezt játszuk néhány órán keresztül addig, amíg a végeredmény tökéletes lesz. Így a vendég már szó szerint grammra pontosan kapja meg, hogy miből mennyit kell ennie.

A kész étrend ellenőrzésének egyik fázisa

Az étrend elkezdése után…


Vendégeink 3-4 hétig tartják az általunk elkészített 10 napos étrendet. Javasolni szoktuk, hogy egy-egy menüsort 3-4 napra készítsenek el, ezáltal időt- és energiát tudnak megtakarítani. Így egy héten egyszer-kétszer kell csak főzni, és reggel, munka előtt elég csak bedobni a táskába az aznapi ételeket tartalmazó dobozokat. 

3-4 hét után újra találkozunk a kontrollon, ahol újra megmérjük a testtömeget, testösszetételt, centiket, majd összehasonlítjuk a kiindulási adatokkal. Részletesen kikérdezzük a vendéget arról, hogy mennyire volt tartható számára az étrend, mi tetszett, mi nem tetszett benne, van-e valami, amit a következőből kihagyjunk, vagy ami az előzőből hiányzott, és szeretné, ha a következő étrendben szerepelne. 

Azok alapján, amit a vendégtől hallottunk, és a mért adatokból tapasztaltunk eldöntjük, hogy szükséges-e bármilyen változtatást eszközölni az étrendben, kell-e csökkenteni/növelni az energia bevitelen, változtatni a tápanyag-arányokban. Ezután készül el az újabb étrend, és kezdődik el az újabb 3-4 hetes ciklus.


Ha épp nincs irodánkban vendég, akkor a mindennapi teendőkkel foglalkozunk: étrendeket tervezünk, e-mailekre válaszolunk, telefonálunk, egyeztetünk, követjük az aktuális orvos- és táplálkozástudományi kutatásokat, ajánlásokat, valamint tartalmat gyártunk közösségi oldalainkra és a blogra.

Mi attól vagyunk egyediek, hogy nem az éppen aktuális „divat”-ot követjük. Nem ösztönzünk senkit arra, hogy étrend-kiegészítőket vásároljon (kivéve ha valóban indokolt és feltétlenül szükséges), vagy „mentesen” étkezzen, nem próbálunk meg eladni semmiféle csodamódszert vagy pirulát.
Nem ígérünk gyors fogyást, és azt sem, hogy egyszerű lesz. Mi segíteni és tanítani próbálunk. A kérdés, hogy tényleg szeretnéd-e elsajátítani azt a „módszert”, ami valóban, hosszú távon nyújt megoldást szenvedés nélkül.


Reméljük, hogy kicsit közelebb kerültünk hozzád, jobban megismertél minket. Ha szimpatikus, amit csinálunk, akkor kövess minket Facebook-on, iratkozz fel hírlevelünkre, és/vagy jelentkezz be hozzánk konzultációra!

Szeretettel várunk!
A Fat Free Testsúlycsökkentő Központ dietetikusai

Ha tetszett a bejegyzés lájkold és oszd meg Facebook-on, vagy küldd el ismerőseidnek!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Éva, ez az oldal már nem működik. Legalábbis a linkek. Hol lehet megtalálni?

    VálaszTörlés