2018. november 13., kedd

Mi fán terem az életmódváltás? 2. rész

5+1 tipp a sikeres megvalósításhoz - folytatás

Életmódváltással foglalkozó cikkünk első részében felhívtuk figyelmed a pozitív hozzáállás és a belső motiváció fontosságára, valamint arra, hogy fordíts energiát a kiindulási állapot megismerésére, amiben rengeteget segít a táplálkozási napló és a különböző mozgásfélék megismerése, kipróbálása. 


Lássuk most a többi tippet, melyek segítségedre lehetnek az életmódváltásban!


3. Tervezés


Tudjuk, hogy nem mindenki tervező típus, de talán a kezdeti lépésekben, vagy a hosszabb távú célok kitűzésében a legtöbb embernek segítség lehet az, ha világosan megfogalmazza, hogy mit szeretne elérni hosszútávon, és ehhez milyen részcélokat kell megvalósítania. 
Írd le a nagy célt, pl. hogy szeretnél 20 kilótól megszabadulni. Ha ez megvan, akkor a nagy célt mindenképpen oszd fel kisebb részekre, hiszen a 20 kiló nagyon ijesztő, és távolinak tűnik. Ha viszont felosztod 5 kilónként, és mindig csak az adott részcélra koncentrálsz, akkor előbb lesz sikerélményed, és ezzel új lendületet kapsz a folytatáshoz. 

Ha krónikus időhiányban szenvedsz (biztos ez?), akkor írd le, hogy mikor mit csinálsz egy nap, mivel mennyi időt töltesz el. Hasonlóan a táplálkozási naplóhoz, ez is tanulságos lehet. Vajon mennyi a napodban az elpazarolt idő, amit akár edzésre, vagy a másnapi ételeid előkészítésére is fordíthatnál?

Kép: Glen Carrie on Unsplash

4. Kezdődátum kitűzése


Valljuk be, hogy szinte mindenki ezzel kezdi, de nem biztos, hogy jó ez a módszer. 
Eleve fontos lenne, hogy ne egy olyan időszakban vágj bele egészségtelen szokásaid megváltoztatásába, amikor amúgy is minden a feje tetejére állt körülötted. Fogadd el, hogy ez nem az az időszak, amikor életmódot kell váltanod. 
Persze kisebb változtatásokat bevezethetsz, de a legnehezebb dolgokat olyan időszakra hagyd, amikor rájuk tudsz koncentrálni.

Egy adott nap kitűzése az életmódváltás elkezdéséhez jó megoldás is lehet, de nem mindenkinek válik be. 
Segíthet, mert tudod mihez tartani magad, egy világos, biztos pont. De csak akkor tűzd ki, ha biztos vagy benne, hogy be is fogod tartani, mert különben csak halogatás lesz belőle, amit kudarcként fogsz megélni. 

Az életmódváltást kudarccal kezdeni pedig épp az ellenkezőjét fogja kiváltani, mint amit kellene: rosszul fogod magad érezni tőle, és az egész folyamathoz negatív gondolatokat fogsz társítani. Ha mégis ez történik, akkor felejtsd el, mintha meg sem történt volna. Gondold át, hogy mit rontottál el, akár hozzáállásban, akár tettekben: 
Biztos, hogy elég erős az elhatározás? Lehet, hogy túl nagy változtatásokat akartál eszközölni, amelyeket nem terveztél meg eléggé, vagy képtelenség egyből betartani. Tehát, ha ki is tűzöl egy adott dátumot, akkor is csak ésszerű változtatásokba kezdj bele.

Lehetséges, hogy egy adott nap kijelölése rossz hatással lesz rád és a folyamat sikerességére. Lehet, hogy elkezdesz szorongani, és folyamatosan arra az egy napra fogsz gondolni. Mire eljön az a nap, tele leszel félelemmel, tudod, hogy onnantól vége lesz az eddigi életmódodnak, valami teljesen új jön. 
Ha magadra ismertél, akkor inkább próbálj meg a „mostban” gondolkodni. Mostantól kezdj el több folyadékot inni, étkezz rendszeresebben, vagy holnap már indítsd reggelivel a napot. Ne halogass!

5. Sikeres kezdet után


Ha a legfontosabb egészségtelen szokásaidon sikerült változtatnod, akkor lépj a következő szintre, de csak akkor, ha ezek már ténylegesen az életmódod részévé váltak. 
Amik már megvannak, azokat pipáld ki, a következőeket pedig emeld ki, és kezdj el rajtuk dolgozni. Például, ha már sikerült minden napodba 10 perc tornát beiktatnod, akkor emeld a duplájára, vagy csoportosítsd át úgy, hogy heti 2-szer legyen minimum 30-40 perc.


Soha ne térj vissza a régi, rossz szokásaidhoz! Azokon már változtattál, ragaszkodj ahhoz, amit már elértél, hiszen képes vagy rá!

+ 1 tipp: Semmit ne vonj meg magadtól! 


Az életmódváltás nem arról szól, hogy soha többé nem eszed meg a kedvencedet, hanem az ésszerűségről, az ésszerű mennyiségekről.

Természetesen van, amikor tudni kell nemet mondani, de az életmódváltás nem lemondásokról szól, hanem új lehetőségekről.



Végül nézzük, hogy miben tudunk Neked segíteni, ha esetleg elakadtál vagy úgy érzed, hogy egyedül nem tudod elkezdeni az életmódváltást:

  • Felmérjük a jelenlegi állapotodat (testsúly-, testzsír-százalék-, vázizom-százalék-, viscerális zsír mérése, stb.).

  • Segítünk ésszerű célokat kitűzni: meghatározzuk ideális testsúlyodat és megbeszéljük, hogy ez nagyjából mennyi idő alatt érhető el.

  • Átbeszéljük az egészséges táplálkozás alapjait, illetve azokat a legfőbb hibákat, amik kiküszöbölése nélkül nem lesz egészséges a táplálkozásod.

  • Kiszámoljuk a céljaid eléréséhez szükséges energiamennyiséget és tápanyag-szükségletet.

  • Kielemezzük táplálkozási naplódat, megnézzük, hogy jelenleg mi a jó és mi a rossz a táplálkozásodban. Ez alapján tanácsokat fogalmazunk meg, megbeszéljük, hogy hogyan tudnál a rossz szokásaidon változtatni.

  • Ha szeretnéd, személyre szabott étrendet tervezünk neked, ami támogatja céljaid elérését, és könnyedén be tudod illeszteni hétköznapjaidba is.

  • Követjük a változást, így akár negyed éven keresztül is tudunk együtt dolgozni. Ez idő alatt egy életre elsajátítod az egészséges táplálkozás megvalósítását.

  • Ha kérdésed van, bizalommal fordulhatsz hozzánk, mindenre megpróbálunk válaszolni. 



Ne halogass! Ne várd meg a januárt!



Ha tetszett a bejegyzés oszd meg ismerőseiddel e-mailben vagy facebook-on!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése