2018. november 8., csütörtök

Mi fán terem az életmódváltás? 1. rész

5+1 tipp a sikeres megvalósításhoz


Az életmódváltás fontosságáról sokat hallunk, és rengeteg tanáccsal találkozhatunk a témában. Összeszedtük a szerintünk legfontosabb 5+1 tippet, melyeket két részes cikkünkben osztunk meg Veled. 


„Holnaptól egészséges leszek. Egészségesen fogok étkezni, minden nap sportolok, és leszokom a dohányzásról.” Sokszor így hangzik egy kezdő életmódváltó elhatározása, ami nem feltétlenül baj, és természetesen az lenne a legjobb, ha mindenkinek így, egy csettintésre sikerülne. Sajnos azonban ez nagyon ritkán megy első nekifutásra…

Kép: Brooke Lark on Unsplash

Mi a jó módszer az életmódváltásra? Hogyan lehetsz biztos a sikerben? Hogyan kezdj hozzá?


Sajnos ezekre a kérdésekre nincs olyan válasz, amelyeket alkalmazva mindenki biztos lehet abban, hogy sikerülni fog egészségtelen szokásainak megváltoztatása. Mindenki más személyiség, így mindenkinek más módszer fog beválni. 

Van, aki mindent aprólékosan átgondol, megtervez. Napi, heti, havi célokat tűz ki, és ezeket le is írja, pipálgat, listákat ír, folyamatosan ellenőriz, stb. 
Van azonban olyan is, aki –lehet, hogy jó pár év tervezgetés és „elbukás” után- egyszer csak elhatározza, hogy következő naptól nem eszik egészségtelen ételeket. 

Igazából mindegy is, hogy melyik típusba tartozol, a lényeg, hogy amit elterveztél vagy kitaláltál magadnak, azt meg tudd valósítani, és végül eljuss odáig, hogy egy olyan életvitelt tudj kialakítani, amit sok-sok éven keresztül követni tudsz. A legjobb az lenne, ha végül már nem is gondolnál tudatosan arra, hogy mit kell tenned, hiszen annyira természetessé válik az egész.

Fentebb már említettük, hogy sajnos mi sem tudunk egy bombabiztos módszert arra, hogy a Te életmódváltásod hogyan lesz sikeres, de azért megpróbálunk egy pár tippet adni, amik működhetnek. A Te dolgod, hogy kiválaszd azt, ami neked szimpatikus, és megpróbáld megvalósítani.


1. A hozzáállás kérdése


Mindig minden könnyebb, ha pozitívan állunk hozzá, de nem mindenki született optimista 😊  
Nézzük, mit tehetsz azért, hogy ne gyűlöld már az elején az egészet: Mi is a célja az életmódváltásnak? 
Ez is lehet többféle, de alapvetően az, hogy egészségesebbek szeretnénk lenni, jobban akarjuk érezni magunkat a bőrünkben. Ezek alapvetően jó változások lennének a jelenlegi állapothoz képest, így fontos lenne, hogy ne úgy gondolj rá, mint egy borzalmas dologra, amit muszáj véghezvinned.

Legyen ez inkább egy olyan cél, amit tényleg, igazán szeretnél, és örülj annak, hogy lehetőséged van arra, hogy megvalósítsd! Ha tudod, hogy utána boldogabb leszel, akkor miért is ne vágnál bele, akkor mi az akadály? (Például: Menj el futni, hidd el, szuper lesz megállni utána 😃 Na jó, ez csak vicc…)

Tehát valahogyan próbáld meg „átkattintani” a hozzáállásodat a pozitív irányba, gyűjtsd össze, hogy mit fogsz nyerni azzal, ha elindulsz az életmódváltás útján. „Minden fejben dől el.” – Óriási közhely, de igaz. Belső motiváció nélkül nem fog sikerülni.

Kép forrása. http://jmcccoloncare.com/index.php/2017/09/15/be-positive/

2. A kiindulási állapot


Vizsgáld meg, hogy mi az, amin biztosan változtatnod kell. 
Ha étkezésről beszélünk, akkor írj pár napig (3-7 nap elég lehet) egy táplálkozási naplót. Legyél magadhoz őszinte, és mindent írj le, amit megeszel. Ez után vizsgáld meg, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz a táplálkozásodban. 

Fontos, hogy ne csak azt írd le, hogy már megint nassoltál, hanem azt is vedd észre, ami jó, például, hogy minden nap reggelizel és eszel gyümölcsöt. 
Így szelektálni tudsz a jó és rossz szokásaid közül, előbbieket megerősítheted, utóbbiakat pedig megváltoztathatod. 

Ha túl sok dolog kerül a „rossz” oldalra, akkor ezeket próbáld meg rangsorolni, és kezdd el a legfontosabbakat megváltoztatni. Például, ha keveset iszol, akkor szinte biztos, hogy ennek kell a legelső helyre kerülnie. Minden nap próbálj meg pár korttyal többet inni! Hidd el, hogy nagyon hamar hozzá fogsz szokni, és később már figyelned sem kell rá.

Ha nem sportolsz, akkor pedig keresgélj a lakhelyed vagy a munkahelyed környékén, biztos van olyan sportolási lehetőség, ami neked is tetszeni fog. Ha viszont elriadsz attól, hogy másokkal együtt sportolj, akkor keress az interneten tornavideókat, vagy gyalogolj egy nagyot a természetben. Kezdetnek bármi megteszi. A fokozatosságra viszont ügyelned kell! Ne kezdj azonnal egy 60 perces edzéssel, mert akkor szinte garantált, hogy utálni fogod az egészet. 

Kép: Fezbot2000 on Unsplash

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor pedig gyere el hozzánk, mi segítünk neked rájönni arra, hogy mik a jelenlegi hibák a táplálkozásodban 😉

A tippek sorát folytatjuk a cikk második részében!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel e-mailben vagy Facebook-on!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése