2014. február 9., vasárnap

A súlytartás bajnokai

Hány „sikeres” fogyókúrát tudhatsz magad mögött?

Tudtad, hogy a legtöbb fogyókúrás módszer után a kliensek 70%-a visszahízik egy éven belül?

Nap, mint nap rengeteg olyan túlsúlyos klienssel találkozunk, akik a sokadik fogyókúrás próbálkozáson vannak túl, és ezért a sokadik visszahízáson is. Még többen vannak, akik magukat okolják, amiért nem voltak elég kitartóak, hogy nem tudták hosszútávon betartani a sokszor túl szigorú, értelmetlen, és egészségtelen ajánlásokat, amellyel ideig-óráig tudtak fogyni.
Pedig a látszólag „sikeres” fogyókúrák után az esetek többségében garantált a visszahízás. Ideje tehát abbahagynod saját magad okolását. 



Nézzük a részleteket!

Wing és Phelan kutatásai (American Journal of Clinical Nutrition, 2005 július) azt mutatják, hogy 20% feletti túlsúly esetén az a súlycsökkentő program sikeres, ahol a kliensek legalább 10%-át veszítik el a kezdeti súlyuknak, és ezt legalább egy éven át tartják. Wing és Phelan kutatásának másik konklúzója, hogy egy idő után a súlytartás egyre könnyebb. 
Azoknak, akik 2-5 éve tartják a súlyukat, nagyobb esélyük van arra, hogy a változás hosszútávú lesz az életükben. 

Ez azt jelenti, hogy ha például 90 kg vagy, akkor számodra akkor nevezhető sikeresnek egy fogyókúra, ha legalább 9 kg-t le tudsz adni általa, és ezt a 9 kg fogyást sikerült egy év múlva is tartanod visszahízás nélkül, vagy esetleg még tovább is tudsz fogyni. 

Gondold végig: hány darab, ezeknek a kritériumoknak megfelelő fogyókúrát tudhatsz magad mögött?  Valószínűleg nem sokat. 

Sajnos a hazai, és nemzetközi szakirodalomban éppen ezért szinte alig akad olyan fogyókúrás módszer, ahol egy éven túli súlytartást vizsgálna, azaz olyan adatokat is gyűjtene, ami azt bizonyítja, hogy a módszer alanyai nemcsak a program ideje alatt értek el eredményt, hanem ezt az eredményt meg is tudták tartani.

A legtöbb hazai, és nemzetközi fogyókúrás módszer, fogyókúrás termékeket gyártó cég, és fogyókúrás programokat szolgáltató vállalkozás nem követi nyomon vendégeinek elért eredményeit!

Tehát, hiába fogynak egyik-másik módszerrel többet-kevesebbet a túlsúlyos páciensek, arról a legtöbb cégnek nincsen tudomása, milyen arányban híznak vissza a módszerét ideig-óráig követő alanyok! 

A Fat Free Fogyókúra Központ vezetőjeként, és dietetikusaként ezt óriási problémának tartom, ugyanis véleményem szerint nagyon könnyű reklámozni azt, hogy ilyen, vagy olyan módszerrel néhány hét alatt mennyit lehet fogyni, ha a kliensek a program vége után, visszatérve korábbi életmódjukhoz, visszahíznak. 
Ha így van, akkor az egész csak látszatfogyás volt, tehát a kipróbált módszer nem hatásos hosszútávon.

Márpedig, ha olvastad korábbi blobbejegyzéseimet (ha nem, akkor olvasd őket el most, ezután), akkor Te már tudod, hogy például alacsony energiabevitel, (koplalás) mellett már 7-10 nap alatt lelassul annyira az anyagcsere, hogy utána szinte borítékolható a visszahízás, ha csak nem akarsz egy életen át például gyümölcsön és kefíren élni.

Egy nem megfelelő fogyókúrás módszer, energiamegvonáson, vagy bizonyos élelmiszerek kizárásán alapuló diéta utáni visszahízás nem mindig a Te hibád! 

Milyen eredmények születnek vajon nemzetközi súlytartásban?


Szomorú, hogy a nemzetközi, és hazai szakirodalomban való kutakodásom során csak néhány olyan vizsgálatot találtam, ahol hosszabb időn keresztül követik a résztvevőket:
Egy randomizált kutatás szerint a Weight Watchers programban részt vevők 3,2 %-os súlyvesztést értek el, 2 év alatt. 
M.S.Leser, Sz. Yanowski, J.A. Yanowski (Journal of American Dietetian Association, 2002 szeptember) randomizált kutatása szerint az orvosilag megfigyelt nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet nyújtó programok után 3 éven belül több mint 50% hízott vissza.

Adam Gliden és munkatársai (Systematic Review: An Evaluation of Major Commercial Weight Loss Programs in the United States) az Egyesült Államok legismertebb kereskedelmi testsúlycsökkentő programjainak elemzése során megállapították, hogy a programok a résztvevőknek körülbelül 10%-os testsúlycsökkenést hoznak, a kezdeti 6 hónapban, bár a visszahízás körülbelül 33%-os az első 12 hónapban. 

Pados Gyula, a Woley (1994) tanulmányára hivatkozva arról számol be, hogy a magányosan fogyókúrázók csupán 5%-a tartja meg 1 év múlva a kúra alatt elért testsúlycsökkenést, 95%-uk visszahízik. Halmy és munkatársainak a BM Kórházban és Padosnak a Szent Imre Kórházban végzett fogyókúra programjainál az elért 10%-os testsúlycsökkenésnek az 1 éves megtartása folyamatos kontroll mellett 30%-ra volt növelhető. 

A fenti szomorú adatok tükrében, mielőtt még végképp úgy gondolnád, hogy akkor nem is érdemes fogyókúrázni, úgyis visszahízol, szeretnélek feldobni egy olyan kutatásunkkal, amire nagyon büszkék vagyunk. 


A súlytartás bajnokai





A Fat Free Fogyókúra Központ 2010-ben nekilátott, és megkeresett 103 olyan vendéget, akik több, mint három évvel, átlagosan 3,5 évvel ezelőtt vettek részt bármelyik testsúlycsökkentő programunkon. 
A 103 kliens mindegyikével újbóli személyes állapotfelmérésre egyeztettünk időpontot. Az állapotfelmérés alatt ugyanazokat a vizsgálatokat végeztük el, mint a kiindulási állapot idején, a „Fat Free” program elkezdése előtt, azaz testösszetétel elemzés (testsúlymérés, testzsír százalék mérés, derék körméret, csípő körméret, BMI, ideális testsúly számolása), táplálkozási anamnézis, egészségügyi felmérés (szív-, és keringési rendszer, légző rendszer állapota, emésztőrendszer állapota, anyagcsere állapota, gyógyszerszedési szokások).

Ezenkívül mind a 103 egykori „Fat Free” vendégnek az életmódi- és táplálkozási szokásaira, a fogyókúrával kapcsolatos elméleti ismereteire, illetve a „Fat Free” programmal kapcsolatos hosszú távú tapasztalataira kérdeztünk rá. 
Szerettem volna megvizsgálni, hogy a „Fat Free” módszere hosszú távon is olyan sikeres-e, azaz a lefogyott kliensek évek távlatában is olyan eredményesen tartják-e a leadott súlyt, esetleg tovább fogynak-e, vagy bekövetkezik náluk is a nemzetközi statisztikákból ismert 65-75%-os visszahízás. 

A „Fat Free” 2010-es vizsgálatába bevont 103 túlsúlyos- illetve elhízottból összesen 8-an (7,7%) ettek ötször a „Fat Free” program előtt, majd a „Fat Free” program után átlagosan 3,5 évvel ugyanezen mintának 51%-a (53 fő) eszik ötször egy nap. Tehát a „Fat Free” program előtt is naponta ötször táplálkozók számát a „Fat Free” program után sikerült meghatszorozni, ezzel fordított arányban a „Fat Free” program elvégzése után kevesebb, mint ötször táplálkozók számát sikerült a programnak felére csökkenteni, tehát a sikeres életmódváltás tényezői közül a megfelelő étkezési gyakoriság elsajátításában a „Fat Free” módszere jelentős eredménnyel járt.
A „Fat Free” életmódprogramjainak hatása tehát jelentős változást eredményezett a napi étkezési gyakoriságban is.

Míg a „Fat Free” program előtt a kliensek 92%-a nem sportolt rendszeresen, és csupán 6,7%-uk sportolt rendszeresen. A „Fat Free” program elvégzése után átlagosan 3,5 évvel a rendszeresen sportolók aránya 56%-ra nőtt, tehát a rendszeresen sportolók aránya megnyolcszorozódott. 
A „Fat Free” program tehát nagyon nagy mértékben volt képes előnyösen befolyásolni a kliensek sportolási szokásait. 

A sportolási aktivitás növekedésére utalt az az adat is, hogy míg a program kezdetekor a „Fat Free” klienseinek nagy része nem hallott a pulzuskontrollról, addig a „Fat Free” program elvégzése után átlagosan 3,5 évvel a kliensek 66%-ának van saját pulzusmérő órája. 

A különbség a visszahízók, és a súlytartók között a rendszeres sportolási aktivitásban is szembetűnő: míg a sikeres súlytartóknak kétharmada rendszeresen végez testmozgást, addig a visszahízóknak a fele sem! A rendszeres testmozgásnak tehát óriási a szerepe a hosszú távú súlytartásban.

Várakozáson felül


A „Fat Free” program eredményessége minden várakozásomat felülmúlta. A Pados doktor által említett nemzetközi statisztika, mely szerint a magányosan fogyókúrázók 95%-a egy év után az alkalmazott fogyókúrás módszertől függetlenül visszahízik és csak 5% képes megtartani a leadott súlyt, az USA testsúlycsökkentő kereskedelmi programjainak egy éven túli súlytartási aránya: 33%-a , valamint a nagyon alacsony energiatartalmú diéták egy éves 50%-os visszahízási arányához képest a „Fat Free” testsúlycsökkentő módszere hosszú távon is nagyon eredményesnek mondható. 

A nemzetközi statisztika mellett a „Fat Free” program jól bizonyított: ennél a módszernél kutatásom alapján egy éven túl 52%-os súlytartást állapítottam meg, és még a három és fél éven túli súlytartás aránya is kiemelkedő: 31%.

Természetesen, igazán jól akkor érezném magam, ha azt írhattam volna le, hogy 3,5 év elteltével a klienseink 100%-a tartaná az elért eredményt, azonban tisztában vagyok vele, hogy emberek vagyunk, akiknek az életkörülményei folyamatosan változnak. 

Megnyugtató azonban, hogy a visszahízók 28%-a egy időközben bekövetkezett terhesség miatt, sajnos 19%-uk betegség miatt szakadt el új életmódjától, és csupán 11%-uk jelölte meg a lustaságot fő okként.
A legboldogabb viszont attól lettem, hogy a visszahízók 87%-a arra a kérdésre, hogy ha szeretne újra fogyni, milyen módszert választana, a Fat Free módszert jelölte meg.
Remélem hamarosan Olvasóink, köztük talán Te is a Fat Free hosszú távú súlytartóinak táborát fogod erősíteni!


Szép napot kívánok neked,

Héder Éva
vezető dietetikus
Fat Free Fogyókúra Központ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése