2014. január 12., vasárnap

Mennyit híztál Karácsonykor?

Hány kiló pluszt eredményeztek az ünnepek?

Fat Free Fogyókúra Központ 2014 január Kutatás

 

A Karácsony három napja alatti többlet energiabevitel majdhogynem normálisnak tekinthető.
Ki tudna ellenállni a finom falatoknak, a családi hagyományoknak, a közös nagy, szeretetteli vacsoráknak? Ki az, aki meg tudja állni, hogy ne fogyasszon az isteni beigliből, majonézes krumplisalátából, és az összes többi mennyei fogásból?

Abban mindannyian egyetértünk, hogy karácsonykor nem lehet, és nem is kell diétázni. Na de akkor hogy lehet, hogy van akinek sikerül tartania a súlyát karácsony alatt, mások pedig akár 3 kg-t is hízhatnak a három nap alatt. A sors igazságtalansága áll a háttérben? Megnyugtathatlak, biztosan nem. 

Köszönjük, hogy ennyien kitöltöttétek a kérdőívünket (összesen 163 fő) és nézzük az eredményeket:



A hízás mértéke ilyen esetben attól függ, hogy kinek mennyire van lelassulva az anyagcseréje.
Álljunk meg egy szóra! Mindig emlegetem ezt a kifejezést, de meg is szoktam, hogy visszakérdezek: mindenkinek világos-e mit nevezünk lassú anyagcserének.
A lassú anyagcsere nem más, mint amikor a szervezet fokozott zsírraktározást folytat, és a meglévő zsírraktárakat nem engedi el a túlélés érdekében. Ilyenkor szoktátok azt mondani: “a levegőtől is hízom”. És ez igaz is. A lelassult anyagcsere miatt a levegőtől is hízunk.

A lassú anyagcsere azonban már következmény. Többnyire a gyakori fogyókúrázás, energiahiányos étrend, komplex szénhidrátszegény, cukordús étrend, a nem megfelelő étkezési gyakoriság, és a rendszertelen táplálkozás következménye.
Tehát többnyire mi magunk lassítjuk le az anyagcserénket a nem megfelelő táplálkozási szokásainkkal, és a mozgásszegény életmóddal. Emiatt hízunk. És a lelassult anyagcserénk csak megörül az ilyen karácsonyi extra energiabevitelnek:
sok bevitt kalóriából még többet tud raktározni. Azaz, hogy ki mennyit hízott karácsonykor teljes mértékben összefügg azzal, hogy ki mennyit hízott a Karácsony 3 napja alatt.
Azok híztak 2 kg fölött, akiknek nagyon le van lassulva az anyagcseréjük.

Nézzük:
  1. Ha 2,5- 3 kg-t híztál a Karácsony három napja alatt, azaz majdnem napi 1 kg-t, akkor te nagy valószínűséggel azok közé tartozol, akiknek már évek óta le van lassulva az anyagcseréje, feltehetőleg évek óta küzdesz súlyfelesleggel, talán egyre több a súlyod. Emellett a karácsonyt leszámítva, nem eszel sokat, sőt, talán nem is érted, hogy miért van az, hogy mások sokkal többet esznek, mégisem híznak, rajtad pedig minden plusz falat meglátszik. Idézek egy most kezdő vendégünktől: “a beigli ránőtt a hasamra, legalábbis a mérete, és a formája szerint”
Neked azt javaslom, hogy minél előbb hagyj fel a “fogyókúrákkal”, és járj utána dietetikus szakemberrel, hogy a táplálkozási hibáid kijavítása mellett gyorsítsátok fel az anyagcserét, hogy kikapcsoljon a többlet zsírraktározás.

  2. Ha 1,5-2 kg a hízás, akkor neked is le van lassulva az anyagcseréd. Valószínűleg nem olyan komoly a baj, mintha 2,5-3 kg-t híztál volna, de hogy a jövőben se lassuljon le még jobban az anyagcseréd, ahhoz szükséges lenne felmérni a jelenlegi táplálkozási szokásaidat. A fokozott zsírraktározásnak mindig oka van, így ha ezt sikerült megtalálni szakember segítségével, akkor könnyedén felgyorsítható az anyagcseréd.

  3. Ha 0,5-1 kg a hízásod, az szinte normálisnak tekinthető. Ha te ennyit híztál, akkor valószínűleg már azóta le is adhattad, de ha nem, akkor könnyedén leadhatod. A legtöbb gyors anyagcseréjű ember az ilyen napok közötti testsúly ingadozást szinte észre sem veszi, ha visszatérünk normál táplálkozási szokásainkoz, ez a pár kiló magától megszűnik.

  4. Ha egyáltalán nem híztál, akkor gratulálunk! Ha semmit sem vontál meg magatól, amit megkívántál a karácsony három napja alatt, mégsem híztál, akkor jó hír, hogy neked biztosan nincsen lelassulva az anyagcseréd. Valószínűleg nincs is komoly súlyfelesleged. 
A másik eset, hogy van ugyan súlyfelesleged, de karácsony alatt is tartottad a diétát. Ha ez így van, akkor az mindenképpen elmondható, hogy nagyon kitartó vagy, azonban a súlytartás titka nem az aszkéta életmódban, hanem a gyors anyagcserében rejlik. Ha úgy érzed, hogy neked is probléma a lassú anyagcsere, és a fokozott zsírraktározás, (és a súlyodat csak nagy odafigyeléssel, megtartóztatással tudod tartani), akkor neked is ajánlható egy Táplálkozási napló elemzés.

    Végül egy jó tanács:


    Ha nagyon le van lassulva az anyagcseréd, azaz többet híztál, mint 1,5 kg karácsony alatt, akkor neked azt tanácsolnám, hogy ha szeretnél fogyni, semmiképpen se egy újabb "fogyókúrával", "kolléganő által ajánlott csodadiétával", vagy az "interneten olvasott kevésbé tudományos diétákkal" kísérletezz. Ezeknek a hosszú távú következménye csak annyi, hogy néhány keserves látszatkiló leadása után még jobban lelassul az anyagcsere, és bekövetkezik a visszahízás.
    Helyette szeretettel várlak ingyenes konzultációimon. (06/30-599-0631)


    Héder Éva
    vezető dietetikus
    Fat Free Fogyókúra Központ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése