2014. január 11., szombat

Miért fontos a személyre szabott étrend?

Miért nem jó a "kölcsönkapott" diéta?


"Én sok mindent teszek az egészségemért. Nem eszem fehér lisztből készült termékeket, a húsok közül csak halat és csirkemellet eszem (fűszerek és zsiradék nélkül), nem eszem csak dietetikus termékeket, és egy nap maximum 1000 kalóriát viszek be. A problémát az okozza, hogy itt, vidéken kevés olyan termék kapható, amelyek nekem is megfelelnek, és még az is, hogy nincs konditerem.
"

A fenti levélben fogalmazta meg a problémáját egy olyan olvasónk, aki az utóbbi időben nem tudott fogyni.


Kevés energia bevitele:

Sajnos azt kell mondjam, nem véletlenül. A napi 1000 kcal energiabevitel annyira kevés, hogy anélkül hogy tudnám, hogy hány éves a hölgy, hány kiló, anélkül is megállapíthatom, hogy ő biztosan nem eszik eleget. Sőt, valószínűleg még annyi energiát sem visz be táplálék formájában, amennyi a létfontosságú életfunkciót sem fedezi.
Ezért lelassult az anyagcseréje, és bekapcsolt nála a túlélő program, amire a fokozott zsírraktározás, és a meglévő zsírraktárak védelme a jellemző. Ezért sem tud fogyni.

A túlsúlyos emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy tudatosan csökkentik az energiabevitelt, a fogyás reményében. Azonban a sok sikertelen fogyókúra következtében az energiahiány már olyan mértékű, akkor pont ez az energiahiány, koplalás lesz a fogyás legnagyobb akadálya.


Szénhidrát szegény étrend:

A finomított lisztből készülő péktermékek kihagyása az étrendből előnyös lehet, de csak akkor, ha nem társul a nap végére ehhez szénhidráthiány, azaz például teljes kiőrlésű lisztből készülő péktermékeket, egyéb gabonaféléket viszont eszünk eleget. Sajnos a legtöbb fogyókúrás módszer azzal kezdi: együnk kevesebb szénhidrátot.

Téves az a gondolkodásmód is, hogy a sikeres fogyáshoz mindenféleképpen drága fogyókúrás termékek, diabetikus termékek lennének szükségesek. Egy egyszerű közért kínálatából is lehet optimális energiatartalmú, és tápanyagarányú étrendet összeállítani.

Ha a hölgy csak halat, és csirkemellet eszik, akkor felmerülhet a vöröshúsok hiánya miatt bizonyos ásványi anyagok hiánya, elképzelhető, hogy nem elégséges a fehérjebevitel sem. Az étkezési zsiradékaink között vannak kifejezetten hasznos zsírsavak, (például egyszeresen telítetlenek, omega 3, omega 6, stb.) A fűszereknek nincs energiatartalma, ezért a fogyókúrát nem zavarják. Sőt, a kímélő fűszerezés kifejezetten előnyös lehet az emésztési folyamatra nézve. Sorolhatnám még tovább is, de inkább foglaljuk össze a lényeget:


A személyre szabott étrend szerepe fogyókúrában

A dietetikus kiszámolja életkorod, és testtömeged, munakvégzésed jellege, és sportaktivitásod, valamint nemed alapján azt az energiamennyiséget, amennyire mindenképp szükséged lesz, akkor is, ha fogyni szeretnél.


  • Felméri jelenlegi táplálkozási szokásaidat, azaz kiszámolja, hogy 
  • mennyi energiát vettél magadhoz eddig, 
  • milyen táplálkozási hibákat vétettél, amelyek lelassítják az anyagcserét, 
  • milyen ételeket, élelmiszereket szeretsz, melyeket nem, 
  • mik a kedvenc ételeid, 
  • főzöl-e minden nap, ha nem, akkor viszont hol szerzed be a meleg ebédet, 
  • mikor vásárolsz be, és hol, stb.

Ezek figyelembevételével összeállítja neked a személyre szabott étrendedet, amelyet csak be kell tartanod, és háromhetente jelentkezned kontrollra. Az étrendben ugyanúgy helye van a kedvenc receptjeidnek, és az olyan szokásaidnak, amiről nem szeretnél lemondani hosszú távon, pl. kávézás, hetente kétszer-háromszor édességfogyasztás, stb.


Egy ilyen testreszabott étrenddel

  • elkerülheted, hogy anélkül csökkentsd az energiabeviteledet a fogyás reményében, hogy tudnád, hogy egyáltalán sokat eszel-e
  • elkerülheted, hogy a kenyértől, és a gabonaféléktől való óvakodásod észrevétlenül fordítsa át szénhidrátszegénnyé a táplálkozásod, mert ettől csak gyülekeznek majd a plusz kilók,
  • elkerülheted, hogy drága fogyókúrás termékekre kelljen költened, hiszen azokon úgysem élhetsz egy életen át,
  • elkerülheted, hogy az egyoldalú, esetleg hiányos táplálkozásod miatt egészségügyi problémáid legyenek, illetve, hogy meglévő problémáid ne súlyosbodjanak,
  • és elkerülheted, hogy idő előtt feladd.

    Váruk szeretettel ingyenes konzultációnkon! (06/30-599-0631)

    Héder Éva
    vezető dietetikus
    Fat Free Fogyókúra Központ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése