2014. január 26., vasárnap

Grillezett csirkemell párolt zöldséggel - tényleg ez a fogyás titka?

Hízlal-e a kenyér, hízlalnak-e a tészták, és a gabonafélék?


Praxisom során gyűjtött tapasztalataim alapján a legtöbb fogyókúrázó egy dologban ért biztosan egyet: a szénhidrátbevitelt a fogyókúrás étrendben csökkenteni kell, vagy lehetőség szerint száműzni.


Sajnos azonban ez a tény nem feltétlenül igaz! 

 

Először is, a szénhidrát a legalapvetőbb energiaforrása az emberi szervezetnek. Szervezeted minden sejtje képes szénhidrátból energiát nyerni, míg más energiaforrásból, például zsírból csak a vázizomzat sejtjei, és a szívizom sejtjei tudnak.
Ez azt jelenti, hogy ha nem elegendő a szénhidrát beviteled, mert például száműzöd a kenyeret, a tésztát stb. az étkezéseid során, akkor zömében az összes testi sejted, köztük az idegrendszer sejtjei is éhezni kezdenek.
Ha pedig éheznek, akkor az látszatfogyással lesz egyenlő. Vagyis, tényleg beindul a hőn áhított fogyásod, azonban egyből vissza is jönnek az önmagad sanyargatásával leadott kilók, ahogy visszatérsz korábbi táplálkozásodhoz.

Szénhidrátra tehát szükséged van ahhoz, ha nem ideig-óráig akarsz csak fogyást elérni, vagy pedig nem akarod egy életen át sanyargatni magad, hogy ne hízzad vissza a leadott kilókat.
Szénhidrát és szénhidrát között azonban valóban van különbség.

 

Nézzük, mire érdemes odafigyelned, ha fogyni szeretnél?


Az úgynevezett komplex, összetett szénhidrátok, a keményítő a szervezetet hosszú távon látja el energiával. 

Ezeknek a fogyasztása kiemelten fontos a nap folyamán, hiszen ettől lesz energiád, ettől fogja a szervezeted kikapcsolni a raktározást: hiszen ha a vércukorszinted kiegyenlített, nincsenek nagy kiugrások, és mély zuhanások benne, akkor megfelelően el vagy látva energiával, se túl sok, se túl kevés, nem kell tehát raktározni.

Ezzel szemben az egyszerű szénhidrátok, a cukrok, édesipari termékek, finomított lisztből készülő péktermékek gyorsan szolgáltatnak energiát, gyorsan emelkedik a vércukorszint, de nem túlságosan sokáig tart ki a hatás, tehát újból éhes leszel, újból eszel, és így összességében több kalóriát fogyasztasz el, mint azok, akik összetett szénhidrátok fogyasztásával fedezik az energiaszükségletüket.


Ha valamit tehát tényleg nem árt csökkenteni fogyókúra során, az az egyszerű szénhidrát. Szerencsére azonban nem kell teljesen mellőzni az édességet!

Az igazságra fény derül


Az elmúlt napokban két olyan kedves - azóta ügyfelemnek - a táplálkozási naplóját elemeztem ki, akik arra hivatkoztak, hogy tudatosan, egészségesen próbálnak táplálkozni, nem esznek sokat, mégsem megy a fogyás, ráadásul mindketten arra panaszkodtak még, hogy kevés az energiájuk, össze-vissza éreznek éhségérzetet, és sokszor rosszkedvűek.

Három napos táplálkozási napló elemzésével kezdtem. Döbbenetes hasonlóságok mindkettejüknél, pedig az egyikük egy harmincas éveiben járó hölgy, a másik pedig egy középkorú fiatalember.
Történetesen mindketten arról számoltak be, hogy száműzték a kenyeret az életükből. A fiatal lány abonettet, hamlettet elvétve fogyasztott, a férfi viszont egyáltalán nem fogyasztott gabonafélét, tésztát. Ebéd után mindketten már csak zöldségköretet fogyasztottak a hús mellé, és gyümölcsöt. 




Délután négy óra körül viszont, szinte egyetlen nap sem bírták ki, hogy ne fogyasszanak valami kis édességet, a férfinél ez gyakran kimerült egy-két-három túró rudiban, a lány viszont sokszor nem érte be ennyivel, és túrós táskát, kakaós csigát, pilóta kekszet kívánt. Ilyenkor viszont mindketten arra a következtetésre jutottak, hogy a mai nap sem ért semmit a fogyókúrájuk során…





Amikor kielemeztem három napos táplálkozási naplójukat, azonnal látszott, hol a hiba. A nagy „szénhidrátkerülő” diétával elérték azt, hogy napi össz energiabevitelüknek 20-30%-a esett a szénhidrátokra, és sajnos ebből az alacsony százalékból is sok jutott az egyszerű szénhidrátokra. 


Hiába tartották mindketten tudatosnak magukat a táplálkozásban, a kieső energiát (amit az összetett szénhidrátok fogyasztásával kellett volna bevinni) zsírbevitellel, és fehérjebevitellel próbálták pótolni, nyilván nem tudatosan. Így jött ki mindkettejüknél közel azonos tápanyagarány: 20-30% szénhidrát, 35-40% zsír, és 25-30% fehérje, az egészséges 50-55% szénhidrát, maximum 30% zsír, és 15-18% fehérje helyett. 





És természetesen ennek köszönhetően még energiájuk sem volt elég, rosszkedvűek voltak, enerváltak. A többlet fehérjét nem használja energianyerésre a szervezet, csak beépíti, a fölösleges mennyiséget üríti. Ahhoz pedig, hogy zsírt égessünk, mozogni sem árt…

A történet érdekessége, hogy ahogy átálltak egy kiegyesúlyozott energiabevitelt engedélyező étrendre, beindult a fogyás, mindketten magas energiaszintről számoltak be, és a kínzó édességvágy is megszűnt, ami természetes, hiszen ha megfelelő az energiaeloszlás, akkor délután négykor sem kell a szervezetünknek extra, gyors energia…


Kell-e akkor viszont csökkenteni a szénhidrátbevitelünket, ha otthoni fogyókúrával próbálkozunk?


Teljes biztonsággal ezt csak akkor lehet megállapítani, ha szakember elemzi ki legalább három napos táplálkozási naplódat, azonban az esetek többségében nyugodtan kijelenthetem, nem kell csökkenteni a szénhidrátbevitelt, és nem kell sanyargatnunk magunkat, nem kell drasztikus eszközökhöz folyamodjunk, hogy hosszú távon működjön a fogyás.

Remélem a fenti cikk elolvasása után ki-ki döntse el, egyetért-e egy kedves olvasónkkal, amivel úgy gondolom lezárhatjuk ezt a témát:

„Nekem a fogyás ill. a súly megtartás legjobban az gátolja, hogy én nagyon szeretem az ízeket. A jó ízű húsos ételeket. Nagyon szeretem a süteményeket és mindenféle édességeket. Amikor (kb. két évente) rá tudom venni magamat a drasztikus fogyókúrára. Megvonok magamtól minden finomat. Azonban nem megy, hogy egy életen keresztül sanyargassam magamat és csak sóvárogjak egy kis édességért, vagy egy adag finom szaftos husiért. Így aztán amit 3/4 év alatt kínkeservesen leadtam egy, másfél év alatt vissza kúszik rám és mint most is már rettegek a nyártól, hogyan tudnám újra leadni. A grillezett csirkemell párolt zöldséggel a siker titka, ez az én receptem. Egyébként amiket küldtök, sok mindennel tisztában vagyok, de még a halálos ítélet is jobb annál, hogy az előttem álló éveket sanyargatással éljem le.”

A szerző hozzáfűznivalója: A grillezett csirkemell párolt zöldséggel egy-egy ebédre elfér, azonban felejtsünk már el egy életre fogyóKÚRÁKban gondolkodni!!! 


 

Ha szeretnéd, hogy a te háromnapos táplálkozási naplódat is kielemezzem, gyere el egy személyes konzultációra! (Időpontegyeztetéshez hívd a 06/30-599-0631-es telefonszámot!)

Nagyon szép napot, és további jó olvasgatást kívánok,




Héder Éva
vezető dietetikus
Fat Free Fogyókóra Központ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése