2014. január 19., vasárnap

Rabságunk súlyai - De két fülünk van csak!

Mennyire vagyunk szabadok?

A lélek szerepe a testsúlycsökkentésben

 

"Nos, 5 gyermeket szültem 11 év alatt. Imádom őket, de gondolni való, hogy mennyire lefoglalnak ők és a teendőim. Nincs időm sportolni, illetve estére már kedvem és energiám sem marad.
Kicsit kiszolgáltatottnak érzem a helyzetem, a férjem nagyon sokat dolgozik, én az anyai örömök mellett azért néha bezárva, néha rabszolgának érzem magam, ami nem igazán boldog állapot.

Vigaszt nyújt a rágcsálás bizonyos szinten. Sőt, ez az evéskényszer tör rám, ha feszült vagyok, ideges.

Ha kicsit szabadabb lehetnék, alkothatnék. Ha lenne egy kis segítség, akire lehetne hagyni a gyerkőcöket, hogy a párommal kettesben elmehessünk pár órára, már sokat javulna a helyzet.


Megállapítottam, hogy akkor voltam vékony életemben, amikor szabadnak éreztem magam. 

 

A bezártság, a család kiszolgálása, és saját magam teljes háttérbe szorítása feszít annyira belülről, hogy mindez evéskényszerben nyilvánul meg. És a diéták terén sem vagyok kitartó emiatt. Elég egy kis érzelmi labilitás, és vége, jön a zabálás. Aztán persze még nyomorultabbnak érzem magam, önbecsülés nulla, és ez így megy már évek óta. Azért gondolom nem egyedi az eset:)

Szóval a körülmények és a lelkiállapot együttes hatása szerintem az ok.
Persze az idő előre haladtával a kilók is nehezebben mennek le, nagyon ragaszkodnak, mind a 30kg felesleg!!! Remélem segíthettem:)
Üdv: Kriszta"



A fenti olvasói levél kapcsán néhány olyan gondolat rohant meg, amit szeretnék veletek megosztani.

1. A Lélek szerepe a testsúlycsökkentésben

Ma már az orvostudomány egy része is elismeri,  hogy a lélek vagy ha úgy tetszik, szellem minden testi folyamatot irányít. Ezért ma már szakirodalmak tömkelege foglalkozik azzal, hogy milyen lelki eredetű tényezők állnak a súlyfelesleg kialakulása, és a fogyási képtelenség hátterében.

Csak a teljesség igénye nélkül:

  • Önbizalomhiány („védőháj”)
    Önmagunkban való hit hiánya, saját értékeink téves megítélése (súlyfeleslegünkkel magyarázhatjuk kudarcunkat)
  • Introvertált, zárkózott személyiség (ha nincsen a közelünkben senki, akivel megoszthatjuk problémáinkat, és magunkba zárjuk, addig a kilókat is magunkba zárjuk, „nem engedjük el” – hasonlóan a székrekedés problémájához)
  • Magánéleti gondok, nőiségünkben jelentkező, megoldatlan problémák (szeret-e még életem párja, elég vonzó nőnek tart-e, esetleg elfáradt a kapcsolatunk, csak magamnak sem merem bevallani)
  • Kudarcorientált személyiség (tudat alatt nem hisszük el, hogy nekünk sikerülhet lefogyni, „nekem semmi sem sikerül”, negatív gondolkodás, pesszimizmusra való hajlam)
  • Túlhajszoltság, stressz (ha nem hagyunk időt lelkünk töltődésre, a szervezet csinál nekünk időt, nő a testsúly, csökken a teljesítmény)
  • Korlátozó élethelyzet (nem olyan életet élünk, amilyet szeretnénk, nem olyan munkát végzünk, amit szeretünk, nem olyan kapcsolatban élünk, amilyenre vágytunk)

2. Mennyire vagyunk szabadok?

Érdemes elgondolkodni néha, hogy mennyire vagyunk szabadok. Hogy azt csináljuk-e, amit szeretnénk, hogy olyan munkát végzünk-e, amit szeretünk, olyan életet élünk-e, amilyet szeretnénk. A szabadság az, ha van választásunk. Ha azt érezzük, körbezárt az élet, hogy nincs lehetőségünk változtatni, akkor valóban rabszolgaságban élünk.

De én azt gondolom, mindig van választás. Nyilván egy öt gyerekes családanyának, akinek nincs segítsége a gyereknevelésben, annak más lehetőségei vannak, mint egy független, dolgozó nőnek. Igaz az is, hogy egy jómódú, magas jövedelmű fogyni vágyónak más, és több lehetősége van, arra, hogy válogasson, mit eszik, mit vásárol, stb. De pár apró, és mégis nagyon fontos életmódi tényezőkben mindenkinek van lehetősége változtatni.

Erről eszembe jutott Ákos 2084 című albumáról a Tipikus sztereó című szám egyik sora:


"Az aki gazdag, sok hangszórót kaphat
De két füled van csak"


Mit is jelent mindez?

A túlsúly kialakulása, (a fenti hölgynél 30 kg felesleg), azaz a szervezet fokozott zsírraktározásra való hajlama, azaz az anyagcsere lelassulása - pénztárcától, időhiánytól, és mindentől függetlenül - pár apró hibának a módszeres elkövetéséből adódik az életmódunkban.

Mivel az emberi szervezet táplálék forrásból nyeri az energiát, amiből aztán működteti a létfontosságú életfunkcióinkat, ezért ha a táplálkozásunk nem megfelelő, az valóban fontos tényező az anyagcsere lelassulásában.


  • Ha nem eszünk eleget, azaz koplalunk
  • ha sokat eszünk, 
  • ha kevésszer eszünk egy nap (napi 1-2 étkezés)
  • ha sokszor eszünk egy nap (nassolás)
  • ha csökkentjük a komplex szénhidrátbevitelt
  • ha túl sok a cukor, és a finomított szénhidrát bevitelünk
  • ha zsírdúsan, 
  • ha fehérjedúsan táplálkozunk
  • ha nem reggelizünk
  • ha a este eszünk sokat
  • ha nem iszunk elég folyadékot
  • ha rendszertelenül táplálkozunk, 

Ez már bőven elegendő ok arra, hogy a szervezet többlet zsírraktározásba fogjon, hiszen nem jut be megfelelő minőségű üzemanyag ahhoz, hogy működni tudjon.

Ahogy mindenkinek két füle van van csak, úgy az is igaz, hogy mindenkinek az anyagcseréje ugyanúgy gyorsítható csak fel. A négy fontos, súlyos táplálkozási hiba kijavításával, amelyek az anyagcsere lassulását eredményezték.

Tehát visszakanyarodva a szabadság kérdéséhez, én úgy gondolom, hogy a Tudás az, ami felszabadít. 
Ha megértjük az okokat, amelyek az anyagcsere lelassulásához vezettek, megint lesz választásunk.


Hogyan?

Hát természetesen nem időnk lesz több.
Ha eddig nem volt segítségünk, akire bízzuk a gyerkőcöket, nyilván továbbra sem fog bekopogni az ajtónkon egy önkéntes segítő.
Ha eddig az evésben találtunk örömforrást, és így vezettük le a stresszt, akkor még erről sem kell leszoknunk.
Nem kell továbbra sem olyan élelmiszereket vásárolnunk, amelyeket eddig sem vettünk.

Viszont ha megszerezzük a tudást, a tanultakat alkalmazva egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy jobb döntéseket hozunk.

  • Hogy az édességről nem lemondunk, hanem betervezzük tudatosan az étkezésünkbe, arra figyelve, hogy ne boruljon meg a napi tápanyagarány.
  • Hogy nem koplalunk, hanem megtanulunk sokszor, eleget enni, semmivel sem többet, és semmivel sem kevesebbet, mint a szükségletünk.
  • Hogy ha egy nap többet ettünk, mint kellene, akkor másnap nem fogunk szigorú diétába.
  • Hogy esetleg bevonjuk a családunkat is a közös projektbe, hiszen az aki TUD, az szeretné osztani a tudást.
  • Hogy észrevétlenül alakul át az életünk.


És így, talán csak így, észre fogjuk venni, hogy újra szabadok vagyunk, hiszen változtunk. 

Ugyanazt az életet éljük, családban, az öt gyerkőc talán ugyanúgy ott rohangál körülöttünk, de már rég lefogytunk, mert megértettük, hogy hogyan működik a szervezetünk.
A tudás felszabadított.

Nincs is más hátra, mint továbbadni a tudást, az öt gyerkőcnek. Az egészséges, túlsúly mentes életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

Ha szeretnéd megérteni te is a súlyfeleslegedhez vezető okokat, akkor vegyél részt ingyenes konzultációmon! (Időpont-egyeztetéshez hívd a 06/30-599-0631-es telefonszámot.)

Várlak szeretettel!

Héder Éva
Fat Free Fogyókúra Központ
vezető dietetikus




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése