2014. január 1., szerda

Hat (+1) végzetes hiba

amit a túlsúllyal küszködők 95%-a elkövet 

a januári fogadkozás idején



A legtöbbünk életében a január első napja kiváló alkalom a fogadkozásokra és a nagy elhatározások meghozatalára.
Január 1-től minden másképp lesz!
Január 1-től nekifogok!
Január 1-től másképp csinálom!
Január 1-től szigorúbb leszek magamhoz!
Január 1-től megváltozom!

A fogyással is így vagyunk. Január 1-től mindent megteszünk azért, hogy leadjuk a felesleges kilóinkat.

Az elhatározás pillanata és energiája nagyon fontos.
Használjuk ki!
De hadd javasoljunk valamit!
Butaságot ne csinálj!
  1. NE kezdj koplalásba! Ahogy a Karácsonyi Üzenetemben is említettem, az egyik leggyakoribb hiba, amit fogyni vágyó elkövethet, hogy az ünnepek dőzsölése, és nagy lakmározásai után január elsejétől  szigorú diétába kezd. Ha a nagy bőség után bekövetkezik az éhínség, akkor a szervezet védekezésbe kapcsol: növeli a zsírraktárakat, és egy idő után hiába eszünk keveset, egyre kevesebbet, mégsem fogyunk. Zsírból legalábbis biztosan nem. 
  2. NE csökkentsd a komplex szénhidrátbeviteledet. Ne egyél kevesebb kenyeret, tésztát. Inkább válaszd a teljes kiőrlésű, vagy a rozsból készült változatokat, a fehérkenyér, finomított búzaliszt helyett. A szénhidrát a legfontosabb energiaforrása a szervezetnek, sejteink kilencven százaléka csak szénhidrátból képes energiát nyerni, ezért szénhidráthiány esetén a szervezet fokozott zsírraktározásba kezd.
  3. NE vond meg magadtól az édességet, ha szereted, és igényled. Helyette tervezd be tudatosan a napi energiabeviteledbe. Legyen a tízóraid, az uzsonnád, vagy az ebéd befejező fogása. Ha teheted, édesség helyett egyél például házilekvárral ízesített joghurtot, vagy gyümölcs alapú desszertet. Ha sütit, csokit eszel, egyél mellé gyümölcsöt, vagy tejterméket, és így a cukorbevitel kevésbé terheli meg az inzulinháztartásodat.
  4. NE akarj január végére több, mint 3-5 kg-t fogyni. A szervezet biokémiailag nem tud elveszíteni többet, mint heti egy kiló raktározott zsírt. Ehhez ugyanis heti 9000 kalóriát kell többlet módon elégetni. Ha valaki többet fogy hetente, mint 1 kg, akkor az sajnos nem a zsírraktárakból származik, hanem látszatfogyással vesztett izomtömegből és folyadékveszteségből.
  5. NE szedj hashajtót, és fogyókúrás termékeket.
    Egyrészt drágák, másrészt hosszútávon nem eredményeznek fogyást. A hashajtók mellett a szervezet megöli a természetes bélürítési reflexeket, azaz egy idő után mindig szükségünk lesz rájuk. A fogyókúrás termékek pedig csak ideig-óráig eredményeznek fogyást, de nem szedhetünk egy életen át étvágycsökkentőket, és zsírfelszívódást gátlókat, azért, hogy tartsuk a súlyunkat.
  6. NE kezd el holnaptól minden nap keményen tornázni, vagy futni, ha eddig nem sportoltál. A mozgáshoz való hozzászokás alapvetően fontos ahhoz, hogy megszeresd a sportolást, és egy-egy nem az egészségi, fittségi állapotodhoz igazított edzéstől kifulladva gyorsan elmehet a kedved az egésztől. Olyan mozgásformát válassz, amiben örömödet leled. Ne felejtsd: a szervezet alacsony, közepes intenzitású edzéseken égeti a legtöbb zsírt.

    + 1. NE legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben. Ne akarj egyszerre több életmódi szokásodon változtatni. Inkább fokozatosan, mindig a lényegre koncentrálva apró dolgokon változtatni a fogyás érdekében.
Mindenkinek Nagyon Boldog 2014-es esztendőt kíván,

A Fat Free csapata



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése